blockish
blockish
Címlap
Káptalantóti – Tóti legendárium PDF Nyomtatás E-mail

Megjelent Németh Dezső Tótiról írt könyve nyomtatásban is, amely a szerző szülőfalujáról történeteket mesél érdekes formában. Az adattári adatokat úgy fűzi bele gyermekkori élményeibe, hogy a Fehérlófia című magyar népmesét is felhasználja írásaiban. Tényadatok mellett lírai tájleírásaiban Káptalantótit és környékét mutatja meg gyönyörű természetes valóságában. A könyv elején tárgyalja a tanúhegyek keletkezését és az ezzel kapcsolatos érdekességeket. A helyi népi hagyományokat és szokásokat szemléletes módon mutatja be. Ilyen a májusfaállítás és a szüreti felvonulás. Történelmi adatokra támaszkodva ír a környékhez köthető Bulcsú (Vérbulcsú) szerepéről, Gyulaffy László várkapitány búcsúzásáról, amikor is tóti jobbágyaitól is elbúcsúzik elbujdosása előtt. Utal az egyház megtartó erejére, és Tóti műemlékei között elsőként írja le a katolikus templomot, és a sabari templomromot. A 2000-s évekhez köthető újdonságok közül megemlíti a személyéhez kapcsolódó Enéh szobrot, Kolop József szobrász alkotásait, valamint a Tóti Galériát. Főleg a régmúlt idők adatai szerepelnek a könyvben. Az 1982-s évben felvett adatok mellett a személyes emlékezések közül az 1953-s évekből vannak a szerzőnek élményei, mivel a Káptalantóti iskolában végezte el a hatodik, hetedik és a nyolcadik osztályt. A könyv szerzője nem tér ki az 1989-2015-ös évekre. Talán lesz, akit ösztönöz ez a könyv arra, hogy az újabb időkről írjon egy másik könyvet, amelyben az esetleges tárgyi tévedéseket korrigálni lehet. A Tóti legendárium című könyv szép kivitelben, de nagyon kicsi példányszámban készült, mindössze 60 példányban, ebből hat a kötelespéldány. Sajnos, a kis példányszám és a költségcsökkentés miatt elmaradt a hivatásos lektor és a korrektor munkája, így stilisztikai és grammatikai hibák is akadhatnak a könyvben.

A Tóti legendárium ingyenes kiadvány. A szerző reméli, hogy a tóti emberek szeretettel fogadják és megírják vagy elmondják véleményüket a bennük keltett érzelmekről és a leírt környezetről, adatokról, történetekről.
A könyv keményfedelű, 118 oldal, színes képekkel illusztrálva. A fedőlapon Németh Dezső: Pipafüstben című képének részlete látható egyszínűre alakítva.


+ 2
+ 0