blockish
blockish
Címlap Kulimár János
Kulimár János PDF Nyomtatás E-mail

Kulimár János

Kulimár János Nyíregyházán élő költő. A közelmúltban megjelent (1994) „Véremben oldódnak” c. könyve hátlapján írja róla Madár János: „Kulimár János az irodalmat, sportot, történelmet és a mindennapi élet örömeit mindig úgy ötvözte magába, hogy megsokszorozott értékeit osztotta szét azok között, akiket szeretett...” Elolvasva a könyvet, megismerjük sokszínű egyéniségét, amely minden megnyilatkozásában az alkotó emberre jellemző fáradhatatlan munkálkodásban mutatkozik meg, és mindezt úgy teszi, hogy nem önmagát állítja középpontba, hanem teret enged barátainak, embertársainak. Igen nemes tulajdonság ez, különösen most, amikor a mértéktelen kapzsiság, a kivagyiság és az önmutogatás lett az ember mércéje.

Előszó

Mért kell nekem
minduntalan a vers,
mikor cérnavékony
már a hang?

Mit akarok, hiszen
olcsó tisztesség
és tömött erszénnyel
sétál a bitang!

Mégis kell, – sőt
ezért kell – a vers,
mert könnyeket szikkaszt
puha kezével, akár a szél.

S egy áldott pillanatban
ölében elringat, mint
a puhasodrú habokból
kilépő jóságos tündér.

A kötetben megjelent versek nagy részét már korábban közölte a Lant c. folyóirat, de most olvasva újra érzem azt az egyéni irodalmi „antik” ízt, amely elválaszthatatlan kísérője verseinek. Egyszerű, nagy romantikus képek szövik át a tisztán csengő mondatokat, de közben olyan világos lesz a gondolat, hogy felüdíti, felemeli az embert. Nem üldözi a divatos formákat, nem akar az érthetetlenségbe bábozódni, azért nem, mert egyszerűen tehetséges és nincs rászorulva efféle irodalmi praktikákra.

Nagy költőink nyomdokain haladva jutott azok közé, akik a XX. század végén még tudják, hogyan kell maradandó verset írni. ND.

(Megjelent a LANT 1995-ös tavaszi számában.)

„Ahogyan a kötet címe is jelzi: Véremben oldódnak - életrajzi fogantatású gyűjteményről van szó. A könyv verseket, interjúkat, portrékat és epizódokat, történelmi témájú írásokat tartalmaz.

Verseiben nagyon erős a szabolcsi kötődés: Tavasz; Alkony a Tiszán; Őszi kert; Borítékolt lépés; Búcsú Ratkó Józseftől; Karácsonyi emlék; Decemberi rózsa. Több költeményéből ugyanakkor kiérezhető az elvágyódás is: Táj több dimenzióban; Barangolás; A vándor estéje; Hajnali vadászat; Búcsú a tengertől; Őszi kert; Golop.

A borítékolt lépés c. fejezetben olvasható költemények lapokban és folyóiratokban láttak napvilágot. Több antológiában szerepeltek versei: Barangolások… 1991; Gondjainkra bízva, 1991; Békével jöttem, 1992; Időjelek, 1992; Koratavaszban, 1992; Százak antológiája, 1992; Csalánszagú délutánok, 1993; Honnan tudhatnátok, 1994.”

(Részlet a „Véremben oldódnak”, a költő 1994-ben megjelent könyvének hátsó borítójáról. Írta: Madár János.)

Kulimár János nem kicsi anyagi áldozattal adta ki (1996-1998) a „Periféria” majd a „Szpari plusz” közéleti, kulturális , sport lapokat.

Kulimár János kiadásában jelent meg a „2000 éves út” c. antológia 2001-ben, és a „Szellemi végrendelet” c. antológia 2004-ben.