blockish
blockish
Címlap Próza Farkas András A nők eluralták az álmom
A nők eluralták az álmom PDF Nyomtatás E-mail

Reggel, az éjszakai rajcsúrozások miatt (felkelek írni) visszafeküdtem. És három név volt a számon, mikor ébredtem. Héra, a tehénszemű istennő, Zeusz testvére és felesége, a jog szerint, a Heszperiszek, arról, hogy tényleg vannak, csak a későbbi vizsgálatok győztek meg, tehát nem csak álom, és a gyönyörű nevű Danaé, akiről szól Tiziano festménye, s az ismertebb, a Klimt-féle, ahol összekunkorodva álmában fogadja be az isteni megtermékenyítést, az aranyesőt.

Ez a három nő, sehogy nem jön össze egy novellába. A legkisebb közös többszörös Zeusz. A feleség, nimfák, és egy szerető. Az utóbbi nehéz dió, mert az apa jóslatot kap, hogy unokája megöli. És ezért az argoszi Akisziosz, az apa udvarlóbiztos érczárkába záratta Danaét, a leányát, és Janus Pannonius egyik Pajzán Epigrammája épp erről szól:

Ám szépségeidet bezárva őrzöd,
mint hajdan Danaét aranyesőként
megtermékenyítő Zeus apósa,
Árgus szemmel a Perseus-szülő nőt.

És Babits Mihály is beszáll a költői versenybe, és pajzán soraival reszketteti meg a no szex csoport képviselőit:

Ó te kedves, mért nem vagy most tiszta meztelen,
hogy napernyőd napos árnyát élném testeden,
s szomjas hússal innád ezt az égi aranyat,
mint Danaé teste hajdan görög ég alatt!

Szóval az apa a sáros. Akisziosz király teszi ezt lányával, de érczárka ide, érczárka oda, Zeusz megtalálja a módját, hogy Perszeusz megszülessék. Az apa Perszeusz születésére éktelen haragra gerjed, és egy ládába záratja őket, és a tengerbe dobatja. Szeriphos szigetére vetődnek. Ahol a király Polüdektész felkarolja őket. Beleszeret Danaéba, de az elutasítja szerelmét. Ezét utasítja Perszeuszt, hogy ölje meg Meduszát, majd ezt teljesítve és visszatérve a fiú egy diszkosszal véletlenül fejbe veri Akiszioszt, és így a jóslat beválik.

És már itt is vagyunk a másik két vagy isten tudja hány hölgynél. Ugyanis az egyes források más és más számot jelölnek meg a Heszperiszekre nézve, 3-4-7 forognak közszájon. Mi a józan hármat választottuk. Érdekes a nevük. Az anyjuk Nüx, az éjszaka istensége, az apjuk Erebosz, a sötétség ura. Ők ha hárman vannak, akkor Aegale a pompázó, kápráztató fény, Erütheia a bíborló, Heszpereia az alkonyuló.

A három Heszperisznek feladata is van. Héra gyümölcsöskertjét őrzik és ápolják. Ott teremnek az örök ifjúság és halhatatlanság almái. Már én is elküldettem értük. Nos, hát mindenkinek ez a dolga, almát lopni, és Medúzát vagy valami hasonló szörnyet ölni. Így van ez Héraklésszel is. Mivel Héraklész nem tudta, hol keresse Héra gyümölcsöskertjét, útba esett neki a sziklához láncolt Prométheusz a Kaukázusnál. Annak a máját tépte folyton a keselyű. És Héraklész megsajnálva a donort, hát megölte a keselyűt. És hálából azt a tanácsot kapta Prométheusztól, hogy ne személyesen lopja el az almákat Héra gyümölcsöskertjéből. Hát így is tett.

Héraklész megkérte Atlaszt, hogy szerezzen neki három aranyalmát. Addig majd tartja az égboltot helyette. Atlasz ellopta a három almát, és most rájött, hogy elég tré ez a munka, az égbolt tartása, és gondolta, ráfelejti Héraklészre. Aki látszólag bele is egyezett. De azzal az ürüggyel, hogy egy párnát rakhasson a vállára, megtartatta az eget Atlasszal egy pillanatra. De ebből aztán sok pillanat lett. Mert fütyörészve a három almával eloldalgott Héraklész.

Az almalopásnak az lett a következménye, hogy a három csajnak a továbbiakban el kellett viselni egy százfejű sárkányt, Ladónt, aki segítette őket Héra gyümölcsöskertjének megvédésében.

Ezért nem érkezik a szállítmány. Pedig igencsak szükségem lenne a halhatatlanságra.


+ 1
+ 0