blockish
blockish
Címlap Próza Farkas András Nők, a kedvemre
Nők, a kedvemre PDF Nyomtatás E-mail

Már megint a nőkről álmodtam. Sokan voltak. És kedvesek.

Végre nem pallosos férfiak őrzik az Istent, hanem kellemes, szép, fiatal és örökéletű jó alakú nők, a naiaszok. A közhittel ellentétben nem naiádok. És az első női festőt egy Xénia lájkolta meg, egy zengő fuvallat név, egy elképzelhetetlen talány. És mindjárt Georgia O'Keeffe: Tehénkoponya, piros, fehér és kék (1931) című részben elporlad fossziliáját. Ez igen. Te Nő, nézd meg a Siqueiros: Kavicsfejű férfiját. És ha meglájkolod, benned bízok, akkor megvan a második könyvborítóm.

És Keefe egy nő, egy naiász, és Xénia is, ki tanítványom volt a pszichológián. És gyönyörű név. És gyorsan egy O'Keefe életrajz, és bíztatok mindenkit, gyűjtse le a festményeit a nevénél az imagesre kattintással. És szánjon rá életéből tíz percet.

1887-ben született. Apja farmer. Nyelvtanárnak készült, és a Columbia Egyetemen tanított is. 1918-tól az amerikai modernizmus kiemelkedő alakja. Olyan erotikus virágokat és bibéket, porzókat festett, mint senki, és nyugodtan ki lehet rakni a 18-as karikát. És gyönyörűek, magával ragadók. Szuperrealisták, pornográfak. Akár női nemiszerveket is festhetett volna, csak ezek a szuperplán virágok még szebbek. 1986-ban halt meg. Életműve tetemes, és szerintem a női festők legnagyobb alakja.

És a naiászok nevét szinte csak felsorolom, olyan, mintha verset írnék, sőt zenét. Ettől a szirénhangtól nem kíméllek meg benneteket. A szirén csak rokon, de nem naiász. A naiászok őrzik a vizeket az Értől az Óceánig. Okeánosz lányai. Kutak, patakok, csermelyek, mocsarak, tavak, lagúnák gondozói, megszemélyesítői. Képesek eredeti helyüket megváltoztatni, az óceánok alatt összefolynak, nagy üregekből, a Föld kebeléből a felszínre folynak, más forrásokban, patakokban felelevenednek. Vigyázat! Néha veszélyesek. Elcsábítják a férfiember fejét. Az Agró hajóról is eltűnt egy hajós, itt a férfi is szép volt, és a naiaszok magukkal ragadták. Arethusza naiasz a belé szerelmes folyóistent a Peloponnészosztól Szicíliáig csalta, ahol forrássá változtatta. Vigyázz, ha forrásból iszol, sosem tudod, ez maga a naiasz, vagy az általa forrássá változtatott férfi.

És akkor zenéljünk egy kicsit, mert ez, aminek tanúi vagytok, a zeneszerzés legújabb módja:

Abarbarea, Aegle, Arethusza, Bateia, Kallirrhoé, Kasztalia, Kleokareia, Korikian, Korükia, Kleodora, Melaina, Kreusza, Droszera, Ekhenaisz, Harpina, Lara, Léthé, Lilaea, Melité, Nomia, Periboea, Pitané, Praxithéa, Szalmakisz, Sztüx.

A Sztüx is szép, zenei, de az életösztön elvont tőle. A többi az jöhet sorban. Nem baj, ha angol preraffaeliták festik le őket. Úgy is jöhetnek. No itt nem szabad felébredni.


+ 1
+ 0