blockish
blockish
Címlap Próza Radnai István HIVATAL A TELEFON VÉGÉN
HIVATAL A TELEFON VÉGÉN PDF Nyomtatás E-mail


Ha nem vagy szegény, nem vagy gazdag, de egy élet munkájával többet szereztél, mint amennyi a krampusz puttonyában elfér, jól vigyázz magadra!

A puttonyában van egy telefonszám, amit nem vesznek fel, minden ügyintézőnk foglalt, írjon nekünk, egy kukac, két kukac, száz kukac - haj!
A hétvégi ügyeletes végre felveszi, két választ ad. Az egyik, hogy nem intéz semmit, hívd fel azt a számot, amit egy hete hiába hívsz. Arra kérdésre is szívesen válaszol, mi lesz a könnyen-gyorsan ímél sorsa? Hát 30 nap a válaszadási ha-ha-határidő!
Mivel a fizetésed, a nyugdíjad, a bankkártyád és a lelkibékéd annál a banknál van, félórát káromkodsz és utána weboldalukon keresztül vastagon megválaszolod a vezérigazgató "tegyünk csodát" kezdetű levelét. Arra kéred - mielőtt őt is az elhunyt édesanyja után küldenéd - tegyen ő csodát. Ha aranyhal volna, akkor holnaptól felvenné az ügyfélszolgálat a telefont, valami hasonló szervezetlen egység, kivételesen, csak ma, csak neked - válaszolna!
De ő nem aranyhal, csak vezérigazgató.

Valamiért a földhivatalhoz kell(ene) fordulnod, hogy a fene egye meg az izgága ügyfelet, kihűl a kávé! Ezért a könyökvédős tudor - géphang formájában - értesít, hogy a saját személyi jogaid védelmében, egyetlen kérdésedre sem válaszol. Bocsánat, tévedtem, közli, mikor mehetsz oda a borítékkal, amelyet pironkodva átvesz. És ha csak a kérelem van benne, színes mellékletek nélkül, a néhai nőnemű felmenőd a törvényben kijelölt meleg éghajlatú a bé alpontban megjelölt helyére küld, természetesen 30 napon belül. Te ennyi-megennyi befizetése mellett nála fellebbezhetsz tizenöt napon belül, aminek nincs halasztó hatálya. Hátha meghalasztja a méreg az ügyfelet…

Ha magadra veszed az El Caminora tartalékolt felszerelésedet és meglátogatod, falon megmarad testvázlatod lenyomata, mert szék sincs elég, hogy azon várakozz! Ugyebár időpontot a saját személyi jogaid védelmében nem kérhetsz! Mire hasoncsúszva elébe járulsz, a felséges padisah elmondja bűbájos hangon, mennyivel jobban jártál volna, ha a szükséges mellékleteket csatolod már első alkalommal. És közli, nem tehet semmit.

A főkapu mellett az ügyfélkapunál próbálkozol. Álmodban leszáll egy angyal és közli, hogy minden ügy elintézhető a kiskapunál - becenév, jelszó, recece, csak az az egyetlen egy ügy, az, az egyetlen törvényben előírt, és előrítt formula, amely a válladat és a szívbillentyűidet nyomja.

Az angyal szárnyai cirógatnak és a vekker indiántáncot jár. Szédelegve a kávé-ügyintézést folyamatba tennéd, de a zacskó üres, kifogyott. Felveszed a legvastagabb szemüvegedet, hogy a számítógép képernyőjébe életet lehelj.

A billentyűzeten fekszik a hétpecsétes levél a hét vezér aláírásával, naponta kétszeri akasztás terhe mellett az említett hivatalban intézd el az ügyedet!

De előbb az említett csodaváró bankon keresztül utalj át…

Ezen a ponton szakad el a cérna és azt kívánod, bárcsak álmodtad volna az egészet!

Egyébként a szüleid a hibásak, eltépték a mondabéli mozijegyet!


+ 0
+ 0