blockish
blockish
Címlap Csillag Tamás
Csillag Tamás PDF Nyomtatás E-mail

Csillag Tamás

Gyulán született 1987-ben. Vésztőn a Szabó Pál Általános iskola elvégzése után, Szeghalmon érettségizett a Péter András Gimnáziumban és a Szigeti Ede Szakképző Iskolában. Gyermekkora óta érdekeli az irodalom, sokat olvasott, de a szépirodalommal és ezen belül a versírással csak másfél éve foglalkozik. Eddig közel 150 verset írt. Első verseit a „Vésztői Újság” közölte irodalmi rovatában, de néhány verse megjelent a „Vésztői Kalendárium”-ban is. Néhány Békés Megyei költővel együtt részt vett író-olvasótalálkozókon, ahol sikeresen szerepelt. Csak önálló kötet birtokában tekintené magát igazi költőnek, de erre egyelőre kevés esélyt lát. Bemutatkozásában írja: „Sokak szerint meg van bennem az a tehetség, ami egy költőt jellemezhet…”

Szeretné, ha verseit sokan olvasnák, és megszeretnék. Csillag Tamás szerény kívánsága sok költő szívét megdobogtatja, mert melyik nem szeretné, ha olvasnák? De fiatal költőnk tehetsége remény ad erre. A tömör lényegre törő mondatok, nyelvi képalkotása, és a kifejezések kombinációi érdekes hatást keltenek, de nem mutatják a kezdő költőknél jellemző utánzó-pózoló formát. Bár észrevehető József Attila és Radnóti Miklós hatása, de többlet, a formai és kifejezésbeli szókép-alkotás, amely költőiségben bőven pótolja a mesterek hatását.

Figyelmesen olvassuk el „Hajnal”című versét, amely egyértelműen mutatja a költő tehetségét.

Hajnal

Pocsolyába lépett a hajnali fény,
Léptei nyomán sikoltnak a harmatgyöngyök,
Fagytól fénylenek a gubbasztó göröngyök.
Átszalad a tájon a hajnali fény,
Nem követel, úgyis minden az övé,
Szelíden biccent s bebújik a koboldok ködfüggönye mögé…

Figyeljük meg a természetes megszemélyesítéseket: „lépett a hajnali fény”; „sikoltnak harmatgyöngyök”; „Átszalad a tájon a hajnali fény”. A „gubbasztó göröngyök” találó jelzős szókapcsolat is mutatja a fiatal költő nyelvi találékonyságát. „Ilyenek vagyunk. Eltévedt jelzők / És néhány szélbe szórt ige.” Írja a Vallomás című versében. Ebben a néhány szóban a gondolat nyelvi tömörsége szinte szétveti a szerelmes vers kereteit. Valami nagy társadalmi problémára gondolunk, de valójában „Valami felkapott minket, / Majd kavicsként hulltunk a semmibe.” Ez a nagyvonalúság kicsi valónkban, figyelemre méltó költő megnyilatkozás. Reményeink között foglal helyet Csillag Tamás költészete. ND.