blockish
blockish
Címlap
Németh Erzsébet: Mozaikok PDF Nyomtatás E-mail

A háromszázegy négysorosból kirakott életképmozaikot színes gondolatkövek, szóképkövek, érzelemkövek díszítik, és még a csuda tudja, hogy miféle drágakövek tárháza Németh Erzsébet négysoros költészete. A mai világunk rohanó emberének íródtak ezek a miniatűrök. A népdalok egyszerű bája a modern képszerűség hangulatába ágyazva, néha szürrealisztikus élmény-tónusokkal bűvölik el a csodát kereső embert. Képzeletünkben sokszor szinesztéziával ragyogtatja meg a lélekgócokat.
Gondolatkeretnek a Biblia Prédikátor Könyve 3. részének idézeteit választotta, amely megmutatja verseinek istenes mozaikjait; a hit és hitetlenség kétségei közt őrlődő embert. A halál elkerülhetetlen evidenciája félelmet ötvöz elvonatkoztatott gondolataiba, szinte mítoszi archaizmussá alakulnak át istenes verseiben. Ezek a gondolatok sokszor lázadáshoz vezetnek a megváltoztathatatlan isteni akarattal szemben. Szépséges és intenzív fájdalom mágiájának átélése sugallja az élet boldogtalanságának metafizikai valóságát.
Ezek a kis opálértelmű remekek legmeghatározóbb tartalma az, hogy tényszerűen nincs determinálva tényanyaguk, így elvont értelmük válik formabontó tartalommá. Éterien áramló zenéjük és szabálytalan ritmusuk különösen mesés és mágikus hatást teremtenek. Valamiféle dúltság, lebegő érzékenység, drámai hatás rejlik fukar trópusaiban. Nem annyira a gondolati tömörség, mint inkább az áradó metaforák hatnak költői erővel.
Az érzelmek örök szépségvirága: a szerelem, összekapcsolva a megélt valósággal, egyszer dús kertként, máskor elszáradt virágszárak, elaszúsodott füvek sírásával, zokogásával jelennek meg verssoraiban.
Idő és időtlenség; csend és lárma; a szívek csörömpölése, és a lélekcsend pillanatáradásában zuhanunk a természet messzi világába. A háromszázegy verset nem lehetett tematikusan felbontani, részekre tagolni, mert a költő összefüggő életünk, közös sorsmotivációink egészét tárja elénk. Gyermekkori élményeit, otthonát, szüleit és a falut egyaránt felidézi, és diavetítés szerűen látjuk lepörögni az életét. De ha nem a kronológia, hanem a költészet lénye, a „versember”érdekel bennünket, teljesen mindegy, hogy hol kezdjük olvasni ezt a könyvet, különlegessége kapcsán, akár visszafelé is haladhatunk… Élményünk teljessé válik, mert a 301 darab mozaik szinte mindegyike miniatűr remek.


A könyv A5 méretű, 100 oldalas, keménytáblás szépen illusztrált könyv. A könyv elkészítését a PYTHEAS Könyvkiadó és Nyomda végezte. A kivitelezés és a belső tartalom egyaránt míves munka. Ára: 2900 - Ft. Megrendelhető: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen. és www.meliuszantikvarium.hu webshopban.

Németh Dezső


+ 1
+ 0